miercuri, 24 iunie 2009

Fara titlu, fara cuvinte...

De ce sunt fara cuvinte ? Pentru ca nu stiu ce se intampla cu mine in ultima vreme pentru ca sunt din ce in ce mai distrat poate fara motiv. Astazi, spre exemplu, in loc sa invat la eterna contabilitate si sa ma cufund in activ si pasiv am plecat la o partida de peste desi nu sunt pescar, apoi am dormit si in cele din urma am sfarsit la o partida de tenis de masa desi nu sunt tenisman. De ce zic asta? Spun ca sunt distrat deoarece in ultima vreme a inceput sa nu-mi mai pese decat de mine si de persoanele apropiate mie, am evitat sa ma mai implic in ceea ce fac altii si sa evit pe cat posibil contactul cu alte persoane ca sa zic asa ciudate sau ciudoase.
Ma gandesc.... Oare ar trebui sa ne pese de ceilalti? In general vorbind, eu cred ca spiritul civic al nostru al oamenilor a inceput sa se faca din ce in ce mai nevazut si asta nu neaparat ca nu poate fi vazut ci din cauza faptului ca nu prea mai exista.
Mai multe vorbim maine seara daca o sa am timp sa scriu pentru ca activul si pasivul devin iminente in ecuatia de fata.
Cu multa stima,
Remus-Costin Simion

marți, 23 iunie 2009

Cei de ieri si de azi...

Intrebarea care se pune este: "Mai sunt azi cei de ieri?" sau "Vor mai fi maine cei de azi?" Ceea ce vreau sa spun in acest articol, asupra acestuii subiect, este faptul ca "nimeni nu este batut in cuie" si "nimeni nu este de neinlocuit". Vremurile sunt schimbatoare, la fel si posturile in care ne aflam acum sunt la fel de schimbatoare.
Putem ajunge intr-o clipa din varful piramidei la baza ei, dar, vazand intr-o nota optimista aceasta problema, putem ajunge si de la baza piramidei in varful acesteia.
Pot spune ca din propria experienta am invatat asta. Am ajuns de doua ori aproape de varful piramidei si tot de doua ori am cazut pana la baza. Asta nu m-a descurajat niciodata in a o lua de la capat. Acum pot spune ca incerc si incep sa urc din nou daca nu spre varful piramidei macar pana la al doilea etaj din multele pe care le are. Acum de abia am facut o treapta ceea ce imi da speranta ca o pot face si pe a doua . Niciodata nu mai sunt cei de ieri, azi si cei de azi, maine. Intotdeauna o sa existe o schimbare in bine sau in rau, atat a persoanelor cat si a structurii in general.
In speranta ca maine vom fi mai buni, in tot ceea ce insemna cuvantul bun, va las sa comentati acest articol si subiect care devine din ce in ce mai interesant pe zi ce trece.
Cu multa stima,
Remus Simion

luni, 22 iunie 2009

Biserica Valea Danului

Multumim Preotului Vasile Ilina pentru eforturile de a duce pe toate meridianele personalitati si obiective din comuna Valea Danului, judetul Arges.

duminică, 21 iunie 2009

Petre Popescu Olt , Valea Danului, Judetul Arges

PETRE POPESCU – OLT

UN OM DĂRUIT-A O VIAŢĂ DE POEZIE


§ Era un spirit de excepţie, un om al tuturor lumilor, văzute şi nevăzute, o inteligenţă creatoare în cuvânt, dar şi în lucruri.
Scria zilnic poezie, cultiva cu o pasiune specială copaci, îi preferă pe cei înalţi şi drepţi, creştea albine, dar el nu mânca miere, creştea pomi, dar nu mânca dulceţuri sau nu bea licorile lor, toate erau pentru alţii, numai florile, pe care le aseza ca un arhitect, pe alei, erau parcă de folos privirii lui.

Iar tot ce iubea el trebuia iubit şi de alţii, avea o forţă de persuasiune şi de diseminare a propriilor iubiri, inegalabile.
Cei care îi stăteau în preajmă trebuiau să facă acele lucruri care îl bucurau pe el, cu aceeaşi bucurie şi îi îndemnă s-o sporească.
Era un căutator al lumii, era un explorator înnăscut, avea disponibilitate atât pentru cer cât şi pentru pământ. La curent cu toate marile evenimente din ţară şi din lume, făcea o sărbătoare din a le comunica şi altora cele aflate, dar o făcea într-o maniera festivă, caldă, unde zeci de oameni îl ascultau cu emoţie.

Avea vocatie apostolică.
§ S-a născut în anul 1904 în comuna Coloneşti, Judetul Olt, într-o famile cu 5 copii.
§ Tatăl sau avea o personalitate deosebită, fiind un mentor al satului, iar mama era o olteanca frumoasă şi hotărâtă.
§ A urmat şcoala generală în localitatea natală, apoi Colegiul Pedagogic de la Câmpulung Muscel.
§ A fost învaţător la Valea Danului între anii 1926-1942 .
I-a rămas dator acestei perioade cu o nostalgie neîmpăcată, cu o amintire ca despre o lume de rai, lume pe care a invocat-o şi a evocat-o adesea cui voia să-l asculte.
§ În perioada 1942-1945 a fost concetrat ca locotenent în armata română, participând la războiul pentru reintregirea neamului, iar dupa 23 August 1945, a participat la eliberarea Transilvaniei, Ungariei şi Cehoslovaciei.
§ Apoi a fost directorul Şcolii Generale din satul sau natal, Maldăr, între anii 1960-1977.

A fost un dascăl şi un director de excepţie, promovând idei moderne de personalizare a instituţiei didactice, de includere a metodelor active de dezvoltare a şcolii: competiţia cognitivă şi competiţia culturală, autoconducerea claselor, ambientul şcolar, comunicarea cu cei din localitate.

A plantat o lizieră de peste 3 kilometri de pomi cu elevii, în mijlocul localităţii, un careu de frasini la curtea şcolii, a realizat spaţii verzi pe clase, a promovat participarea elevilor la emisiunile de mass-media pentru copii.
§ Spirit polivalent, a străbătut pas cu pas mediul natural şi a determinat explorarea mai atentă a acestuia, ducând la săpături arheologice care au dezvăluit o aşezare istorică chiar în grădina şcolii şi urme de mamifere preistorice (mamuţi) de o relevanţă de excepţie în muzeele de arheologie din România.
§ În cadrul şcolii generale din Maldăr a funcţionat, o vreme, un muzeu al aşezării române din această localitate, secolele II-III.

Aceste preocupări i-au adus, de altfel, prietenia unor arheologi şi oameni de cultură .
Astfel, era vizitat adesea de renumitul arheolog, Constantin Niculaescu-Plopşor şi de ziariştii, scriitorii argeşeni şi olteni.
§ A iubit poezia, a făcut din ea existenţa sa cea mai apropiată, scria şi rescria zilnic, căutând mereu şi mereu, un alt mod de comunicare, o altă existentă, parcă .
§ A publicat constant poezii în ziarul «Oltul», în ziarul «Argeşul», în revista ««Argeş» şi în publicaţiile antologice ale acestora.

A murit în anul 1984, în urma unei suferinţe neluate în seamă.
§ Biblioteca din comuna Coloneşti îi poartă numele, ca o dovadă a spiritului său de cărturar.
___________ ___________

Amintim cu drag că aceste informaţii sunt expuse cu ajutorul doamnei Ene–Popescu Matiana Ligia, o nepoată a lui Petre Popescu-Olt, urmând cu mândrie pe urmele lui, dânsa fiind de formaţie cadru didactic. Nepoata în corespondenţa cu domnul Rizescu Romel, fost profesor emerit de limba şi literatura română la Şcoala Valea Danului a evocat bucuria că mai există şi oameni de cultură care vor să nu uite pe cel care i-a învăţat primele buchii.

„ ... unchiul meu vorbea despre Valea Danului ca despre un tărâm al fericirii pe care a încercat să-l recupereze, dar nu l-a mai regăsit niciodată.
Poeziile lui erau pline de tristeţe, de nostalgie, privirea lui era spre un trecut anume, legat, indestructibil, de perioada Valea Danului.”


Demn de menţionat şi de reţinut este faptul că acest mare om nu a fost din Valea Danului şi totuşi a făcut ceva pentru aceste locuri şi chiar a scris despre acestea.

























CÂTEVA DIN POEZIILE ARTISTULUI
MERG PRINTRE OAMENI



Merg printre oameni
Măsurându-le
sensul sonor.


Merg printre oameni
ascultându-le
bătaile inimilor.


Merg printre oameni
însetat şi flămând,
creanga de aur, cântând.





Petre Popescu-Olt





P E I S A J


Cad şerpii nordului
umezi şi reci
peste pădurile verzi, cenuşii
prăbuşite-n poteci.

Coboară tot mai grăbite
spre luminişuri, izvoarele
căutând în pietrele seci
cerul şi soarele.

Şi umbla, şi umbla,
de-o vreme
prin pădurea verde, ciudată,
o umbră pe care nimeni
n-o ştie,
n-o cată.


Petre Popescu-Olt










L I N I Ş T E


E-atâta linişte-mprejur
şi-atâta-alba-ncremenire,
de parcă ning în nesfârşire
zăpezile în amintire.


Abia se-aude-un murmur lin
izvoarele săltând în pietre,
într-o supremă simfonie,
venind furise din regrete.


Adorm pe somnoroase culmi
pădurile cu vârfu-n ceruri,
visând zăpezile polare
şi urşii înotând în geruri .




Petre Popescu-Olt






C A N T E C A L B



Mereu lângă mine
cânt, cânt alb,
sânge străbun
curs milenar
în furtuni.
Mereu mi te apropii
ram înflorit,
colinda de neam.
Mereu mă adun
vibrare-n lăstuni
sub grinda
de unde plecară
atâţia străbuni
şi-mi scutur cocorii
din frunza amară
cânt alb
din talpa de ţară.



Petre Popescu-Olt



D E –A R S T R I G A

De-ar striga
numai pădurea,
cerbii mei
ar scutura
ploi de frunze
sângerande
peste ei.
Dar mă strigă
si vazduhul,
ameţit
de-atâţia nori,
cand îi taie
stoluri albe,
rătacite, de cocori.
Nu stiu cum
Să pot opri,
strigătul şi
destrămarea
să nu sângere
nici cerbii
nici cocorii
şi nici zarea.


Petre Popescu-Olt






P U N C T


În câmpie
un plop solitar
cu trupul de piatră
şi frunza de var…
şi-alăturea lui
anemic, un spin
sub cerul de piatră,
cu plopul, vecin







Petre Popescu-Olt








J O C

A căzut o frunză

dintr-un tei rotat,

legănată-n umbra

cerului culcat

şi-alta-n umbra ei

smulsă a căzut,

aripa în somn

prinsă în sărut;

şi-altele apoi,

una după alta,

au uitat să facă

în văzduhuri, haltă.


Petre Popescu-Olt


B R A N D U Ş E L E


Voi veniţi
să ne-amintiţi
că e toamnă
şi-i târziu,
că vin ploi
din miazănoapte,
ca-n porumburile coapte
cam de-o săptamână-aleargă
caii vântului-n buestru
şi ca-n codrii de aramă
ce-şi destramă
tot frunzişul
se tot cheamă
spre izvoare
ciutele cu trup
de soare
şi cocorii
pleacă stol
în nemărginitul gol.



Petre Popescu-Olt





P A D U R E A ÎN T O A M N Ă




Pădure în toamnă
arderi astrale,
vaste incedii
pur vegetale,
sânge de seve
urcate spre cer,
tristeţea adâncă,
tăcere, mister
şi-o curgere oarbă
de păsări în stol,
atavic urnite
în marele gol.






Petre Popescu-Olt






PE UN CER DE MARMARĂ



Era noapte, noapte plină
şi văzduhul o gradină,
numai stele,
într-un magic dans de iele
un luceafăr scapară,
Doamne, ce frumos era!
Era noapte, numai cânt
şi un rău, de nu ştiu unde,
printre pietre murmură,
Doamne ce frumos era!
Era noapte, noapte albă,
luna plină, stele mii
şi luceferi purpurii,
pe un cer de marmară
Doamne ce frumos era!




Petre Popescu-Olt





POATE TE VEI ÎNTOARCE

O să te iert

pentru frunza pădurii

bătută de vânt,

pentru strigătul lunii

necurs în cuvânt,

pentru lacrima cerului

apusă-n pământ;

poate te vei întoarce

din lume,

frunza

cu strigăt în nume.


Petre Popescu-Olt




LA VALEA DANULUI



Păstraţi-mi urmele,
prin urmele satului,
nu lasati vantul
să umble prin ele;
semănaţi stele,
în fiecare răscruce,
poate mă voi întoarce
să mângâi cicorile…
că iarăşi mă bântuie
dorul de sat
în care-am lăsat,
privighetorile.





Petre Popescu-Olt








DIN CERUL TĂU


Din cerul tău alb
pasărea rară
culege stele şi flori
şi le aşează-n ninsori
peste ţară.

Din apele tale cerbii
sorb soarele, apele,
aerul
şi le cresc în lumină.

Din codrii tăi
cu zimbri şi vulturi
oamenii adună
baladele
şi le trec în istorie
prin fibrele neamului.



Petre Popescu-Olt






ZĂPEZILE MELE


Zăpezile mele,
albe zăpezi,
lăsaţi-vă ninse
cu cerbi şi cu iezi
într-o poiană
de linişti.
Adunaţi pe plai
mioarele toate
şi dacă se poate,
aduceţi
copilul care le purtă
pe-o gură de rai
ca să nu mai fie trişti
copacii lăsaţi în pădurea din suflet.





Petre Popescu-Olt






NU MĂ AŞTEPTĂ

Nu mă aşteptă,
pădurea vine spre mine
rostogolind
furtuna din tine.
Nu-mi atinge visarea
abia renăscută!
Ascultă cum sună
în noaptea amară
orga cea mută
şi timpul cum mută
orele sparte.
Nu-mi despica
strigătul,
până mai ieri,
adâncit în tăceri.
E ora în care
În turnul singurătăţii
se-anunţă
marea tristeţii…




Petre Popescu-Olt





EL


Caută soarele
în inima lui
ţi nu-l găsea
şi iar îl cată,
poate izvoarele
l-or şti
ascuns,
undeva.
Întrebă cerul,
luna şi stelele,
adâncul ascuns,
văzduhul…
şi rămânea,
în inima lui,
aşteptând
un răspuns.






Petre Popescu-Olt



SÎNT…

Sînt apa din care beau cerbii
în amurguri târzii,
când umbrele umblă prin goluri,
stafii…

Sînt aerul respirat de zborul
cocorilor, toamna,
când se gătesc în strigăt lung
şi pleacă.

Sînt stropul de soare
căzut în amurg,
când stelele cad roiuri în lacuri
binecuvântând noaptea
culcată-n ochiul de cer.




Petre Popescu-Olt








NINGE

Ninge,
inima se face
ca un mesteacăn
pe creste
şi tace…
Ne-ntoarcem bătrâni,
înnapoi
spre alte ninsori
rămase cu zambet
în noi.
Rămânem sub cerul
oprit în pădure
mângâind fluturii
zăpezilor pure…





Petre Popescu-Olt








UMBRA ŞI CHEMARE


Jumatăte strigăt,
jumatăte spaimă,
umbră şi chemare;
nici măcar o urmă,
rodie de vis
vâlvorită-n zare.
Jumatăte negru,
jumatăte alb,
alb îndepărtat
niciodată verde,
verde-nlăcrimat…
Jumatăte cânt,
jumatăte plans,
plâns de arbori morţi
în décor de lună,
niciodată cerul
de priviri aprins.





Petre Popescu-Olt




IZVOR DE GÂND


Lângă izvorul de gând
cu ciutura-nfiptă
în fântâni subterane,
îmi caut de-o vreme
însetatele vaduri
cu praguri de soare.
Scormonesc în adâncuri
cu mâna de faur
dupa cloşca
cu puii de aur,
pierdută, undeva,
într-o lagună de zare.
Şi nu încetez
căutarea nebună
până nu răscolesc
pădurea din lună…




Petre Popescu-Olt